Blog

Hvad er en spånsuger?

En spånsuger er i mangel af bedre forklaring en støvsuger der har slugt en anden støvsuger, og fordoblet i størrelse og sugeevne. Formålet med en spånsuger ligger lidt i navnet. Den skal suge og filtrere spåner og savsmuld, og den skal gøre det imens man bearbejder træet i en træbearbejdningsmaskine som eksempelvis en træbåndsav.
En spånsuger skal tilsluttes strøm. Motoren drejer en rotor rundt, der skaber et sug, så savsmuld og spåner køres gennem slangen. Luften og spånerne kører da gennem rotoren og endeligt ud i filterposen. Posen filtrerer så spånerne fra, og lader luften passere igennem. Spånerne falder så til bunden i affaldsposen, hvorefter de kan fjernes, så posen kan tømmes eller udskiftes.

En spånsuger agerer altid som en selvstændig maskine, der blot skal tændes og slukkes. Oftest vil det være anbefalet tilbehør til en træbearbejdningsmaskine, da det i mange tilfælde er relevant at købe en spånsuger til sådanne maskiner. Det er typisk for de respektive mærker af træbearbejdningsmaskiner at have en spånsuger i eget mærke, og det vil netop her være passende for dig, at tilkøbe spånsugeren i samme mærke som din maskine. Dermed sagt, at en spånsuger ikke kan fungere universalt til samtlige mærker, men dog skal man sikre at dimensionen på spånsugerslangen er korrekt.

Du skal selvfølgelig overveje dit behov for sug af spåner. Hvor mange spåner produceres der, og hvor store er de. Dette skal stå mål med motorstørrelse og kapacitet på spånsugemaskinen.

Der findes mange modeller, der kan håndtere mere end én maskine ad gangen. Der findes ligeledes mobile og stationære maskiner til at suge savsmuld eller spåner væk. Vælg den rette suger for at fjerne støv, spåner og savsmuld.

Hvor meget skal spånsugeren kunne suge?

Uanset hvilken træbearbejdningsmaskine du har købt, så er det i langt de fleste tilfælde utroligt vigtigt at få sikret, at spånerne bliver fjernet fra den bearbejdende maskine. Man sikrer en højere effektivitet i det arbejde man udfører, og det sikrer også, at man ikke får brændt spåner fast i det nye emne man netop er i gang med at bearbejde. Det at have en spånsuger kan altså have en direkte effekt på kvaliteten af det arbejde man udfører, og som en lille sidegevinst så får man også fjernet mere støv fra det rum man arbejder i.

Det er altså derfor vigtigt, at man sikrer, at den spånsuger man har tænkt sig at købe også suger kraftigt nok. Derfor anbefales det ofte, at man har en betydeligt højere kapacitet end nødvendigt, så man sikrer, at alle spåner forsvinder. Det er ofte i relation til den størrelse af træbearbejdningsmaskine man har. Er det her en af de større modeller, burde spånsugeren også være det.
Flere modeller af spånsugere kan håndtere mere end én maskine ad gangen, men er man alene om arbejdet, og aldrig bruger mere end én maskine ad gangen, burde det ikke være en faktor. Dog slipper man for at skifte spånsugeren rundt imellem maskinerne, hvis man har en model der kan være tilkoblet begge.