Blog

2 tips, når du skal finde en lampe til stuen

Vi nærmer os den mørke tid, men med den rette belysning i hjemmet kan det faktisk blive rigtigt hyggeligt. Der er dog en række ting, som man skal gøre sig overvejelser om, når man vælger lamper i stuen. Der er mange at vælge i mellem, når der søges efter lamper til stuen, og du finder dem lige her.

4 ting, du skal overveje, inden køb af lampe til stuen

Lamper i stuen kan ligge i mange forskellige prislejer. Men hvis du investerer større summer i en ny lampe i stuen skal du helts vælge en, der opfylder dine behov og som du vil være glad for i længere tid fremover også. Der er stor forskel på læselamper, der skal hænge på væggen eller står på gulvet, loftslampen over sofa- eller spisebordet, spotlampen eller en lampe til generel belysning i stuen. Men fælles for dem er, at når du vælger din nye lampe til stuen skal du selvfølgelig have en lampe, som du kan glæde dig over at se på hver dag. Men den skal også passe ind i rummet, have den rette størrelse og give det rette lys. Altså:

  • Har lampen et udseende, som du vil være glad for. Lamper i stuen ser du typisk rigtigt meget.
  • Passer den til rummet, både hvad angår størrelse, form og farve.
  • Spreder den lyset på den rette måde, så du får enten den hyggebelysning eller det klart oplyste rum, du ønsker.
  • Hvilke typer af pærer og hvilken styrke kan lampen tage. Kan du få kraftigt nok lys.

Du skal altså både tænke æstetisk – passer den til hjemmets øvrige indretning og de andre lamper i stuen, matcher den din stil og det look, du søger både hvad angår form, farve, materiale og udformning, og praktisk – giver den lys i den styrker og den fordeling, som du har brug for. Med de fire tjekpunkter her oven for burde du kunne gå på jagt efter den nye lampe til opsætning i stuen.

Mange typer af lamper

En deko-pærer, det vil sige en mønstret og eventuelt farvet pære, der typisk er lidt støre end den almindelige lyskilde, kan også være en løsning uden lampeskærm i nogle tilfælde. Men hvis lyskilden er meget koncentreret, plejer man at sætte en eller flere lampeskærme på lampen for at skærme mod blændende lys. Skærmen kan være gennemsigtigt mat og give reflekteret eller passeret lys en farvetoning. Både bordlamper, væghængte- eller standerlamper og loftslamper fås i et utal af designs og grundformer. Nogle er til pynt mens andre har en mere direkte funktion. Der findes den klassiske læselampe til at skrue ind i væggen eller til at have stående ved siden af den gode læsestol. Der findes almindelige lamper med skærm, der hænger i en wire med ledning fra loftet – typisk over spise- eller sofabordet. Den kaldes en pendel. Men der er også spotskinnen, klyngelampen, loftsarmaturet eller indbygningsspotten, ja sågar lysekronen, som hver især har deres særlige anvendelsesområde og situation, hvor de passer ind. God jagt!