Blog

Hvem bestemmer over vores solcelletag

En lang og sej kamp fortsætter. Kvinder har rettigheder. Valgretten blev sikret i 1915, men siden da har vi fortsat måtte kæmpe for vores rettigheder. Vores plads på arbejdsmarkedet, vores rolle i hjemmet, vores mening. Alt sammen har vi måtte kæmpe for på den ene eller anden måde. Nogle kampe har vi taget i fællesskab, mens andre har måtte tages alene bag de fire vægge. Langt om længe har vores samfund accepteret, at kvinder har kompetencer, som er mindst lige så gode som mændenes. På trods af det er der stadig mange kvinder, som dagligt må kæmpe for at beholde disse rettigheder. Vores samfund er heldigvis foran mange andre. Dette bliver tydeligt, når nyhedsmedier dækker verdenen langt væk. Her ser vi i øjeblikket store protester og demonstrationer, som er blusset op, efter at en ung kvinde døde i politiets varetægt. Kvinden havde ifølge politiet ikke fulgt retningslinjerne for, hvordan hun burde bære sit tørklæde. Af denne grund blev hun arresteret, og politiet påstår, at hun her døde af et hjertetilfælde, men befolkningsgrupper verden over ser ud til at mene noget andet. 

Historier som denne sætter vores liv, som kvinder i Vesten, lidt i perspektiv. For selvom vi naturligvis ikke skal se os tilfreds med den ulighed, der er, så må vi være taknemmelige for, at vi lever i et land, hvor vi trods alt er mere frie. Et af de steder, hvor vi ikke taler meget om ligestilling, er i hjemmet.  

 

Hvem bestemmer i hjemmet?

Måske manglen på omtale om arbejdsfordelingen i hjemmet, er stilnet af, fordi det ganske enkelt ikke længere er aktuelt. Men der er uden tvivl mange hjem, som ikke har en 1:1 ligestilling, men hvor der er lavet en anden form for arbejdsfordeling. Årsagen til, at vi ikke taler om det i offentligheden, er måske, at der generelt er en tilgang til, at man selv må stå for rollefordelingen. Alligevel bør vi måske tale en smule mere om det. Om ikke andet så bør vi diskutere det. 

 

Hvem bestemmer, om vi skal have solcelletag?

Eksemplet virker måske tosset. Men hold fast engang. For hvis der skal tages beslutninger, om hvorvidt man skal have opført et solcelletag, er der mange aspekter i dette. Et solcelletag vil i første omgang være en stor investering. Derefter vil et solcelletag påvirker hjemmets faste forbrug. Og dertil vil et solcelletag både være et ideologisk statement og samtidig påvirke husets udseende. Skal kvinden i hjemmet have noget at sige ind i det? Nogle vil måske mene, at kvinden vil gå mest op i, om huset ser grimt ud med solcelletag. Men denne slags fordomme bør vi fortsat være med til at nedbryde, da denne slags stereotyp ikke gør noget godt.