Blog

Lær børnene om insekter

Alt for mange af nutidens børn og unge er blevet distanceret fra naturen, og det er en skam. Der ligger en masse værdi i at kunne sætte pris på de dyr og planter, vi omgiver os med. Og som forælder og/eller underviser kan du i hvert fald gøre dit til, at dine børn bevarer ”jordforbindelsen”.

Hvad gik der galt?

Det er svært at sætte fingeren på en specifik årsag til, at vi i stigende grad har fjernet os fra naturen. Det er nok mere en gradvis ændring over lang tid. I hvert fald er det tydeligt at se, at den digitale tidsalder i den grad har taget over. Vi tilbringer utrolig meget tid foran skærmene, og den gennemsnitlige skærmtid vil formentlig stige i fremtiden, hvis vi ser mod USA, som altid er nogle år foran på godt og ondt.

Hvordan retter vi så op?

Et bud kunne være, at vi skal genopfinde kærligheden til naturen. Vi skal ud og opleve det magiske ved blomster og blade og den lille myre, der slæber mad hjem til tuen. For mange af os er det måske allerede for sent, men vi kan i hvert fald forsøge at give de nye generationer det bedst mulige udgangspunkt.

Her kommer et par bud på, hvordan det måske kunne se ud i praksis:

Anskaf et kæledyr

Hund eller kat er klassikerne, som nok aldrig går af mode. De to dyr har hver deres fordele og ulemper som en del af familien. Især hunden kræver opmærksomhed og tid.

Men mindre kan også gøre det. Det findes masser af kæledyr eller hobbydyr, som kan trives fint i et terrarie eller akvarie. Denne type dyr kan ofte passe sig selv, og skal blot fodres en gang om dagen. Hovedagen er, at der kommer andre levende væsener med ind i stuen, så båndet til naturen kan opretholdes.

Tag insekterne med ind i stuen

En anden og endnu billigere mulighed kunne være at købe nogle insekter hjem, som kan gå i et lille terrarie. Her er pasningen ofte endnu nemmere, og der er rig mulighed for at betragte og studere deres udvikling og adfærd.

Astra har en god vejledning her: https://astra.dk/tildinundervisning/sig-goddag-til-insekt. I artiklen er der også links til pasningsvejledninger for forskellige typer af insekter.

Tag oftere på skovtur

I en travl hverdag kan turene i skoven ofte blive nedprioriteret, men prøv alligevel at få dem med i programmet. Det kan give anledning til virkelig god kvalitetstid, og det gælder om at udnytte børnenes nysgerrighed fra de er helt små. Så snart de når teenage-alderen, begynder det for alvor at være svært at ”trække” dem afsted på den slags udflugter, så gør det, mens du kan.

Se dyreprogrammer på TV

Hvis der er behov for et kompromis, kunne det måske være en ide at se natur-dokumentarer sammen i stedet for den vanlige reality-serie. Serien ”Den blå planet” er ret fantastisk, og der findes mange andre serier, hvor kvaliteten er skyhøj. Man suges lynhurtigt ind, og mon ikke det også kan være med til at skabe forundring og kærlighed til natur og dyr.