Blog

Hvordan maler man?

Når du skal i gang med et maleprojekt er der et par ting som er vigtige at huske, for at få et flot resultat. Med en god vægmaling er du garanteret et fejlfrit resultat, hvis blot du følger disse trin. Vi har samlet 10 enkle instruktioner som hjælper dig med at beregne den mængde af maling som du skal bruge, hvordan du forbereder dine vægge, hvilken rækkefølge du skal male i, malerteknik og meget mere…

10 ENKLE INSTRUKTIONER HJÆLPER DIG MED AT TRANSFORMERE DINE RUM FULDSTÆNDIGT PÅ FÅ TIMER 

Forbered værktøj og materialer


– her er en liste over, hvad du har brug for til dit malerprojekt

maling pensel malertape
bred rulle bred pensel film
smal rulle malingsbakke handsker
teleskopskaft spartel skruetrækker


Hvor meget maling skal jeg bruge?

For ikke at løbe tør for maling midt i projektet, er det vigtigt, inden projektet påbegyndes, at estimere den krævede mængde maling. For at gøre dette skal du dele væggenes areal med malingsforbruget, multiplicere med antallet af lag og tilføje 10-15% til reserve.

Lad os som et eksempel beregne, hvor meget maling der er behov for i et rum (4,5 × 3 m) med et vindue (1,4 × 1,6 m) og en dør (2,1 × 0,7 m). Loftshøjde – 3 m.

Lad os først finde det samlede overfladeareal. For at gøre dette beregner vi rummets omkreds og multiplicerer det med højden af lofterne – altså: (4,5 + 4,5 + 3 + 3) × 3 = 45 m²

Lad os nu definere netto malingsareal. For at gøre dette beregner vi arealet af vindue og døråbninger og trækker det derefter fra det samlede areal af væggene. Altså; 45 – (1,4 × 1,6 + 2,1 × 0,7) = 41,29 m²
Og endelig finder vi ud af, hvor meget maling, der er behov for. For at gøre dette, dividerer vi netto malingsområdet med malingsforbruget pr. kvadratmeter (angivet på etiketten). vi ganger herefter med antallet af lag (normalt to) og tilføjer 15% til reserven. Altså; (41,29 ÷ 10) × 2 + 15% = 9,5 L

Sørg for at fjerne eller afdække det, som ikke skal males

Før arbejdet påbegyndes, er det nødvendigt at fjerne alt unødvendigt fra rummet og beskytte overflader, der ikke skal males, mod stænk.

Tag møblerne og alle andre ting ud. Det der ikke kan fjernes, anbringes helst midt i rummet og dækkes med plast eller folie. Indpak også radiatorerne i plast eller folie, eller også fjern dem. Dæk gulvene med tyk folie, pap eller flere lag avis. Frakobl stik og kontakter, fjern dækslerne fra dem og dæk med maskeringstape. Dæk også gulvlister, plader, skrå kanter og andre tilstødende overflader for ikke at sprøjte på dem.

Forbered væggene

Før maling påbegyndes skal overfladen være perfekt flad. Hvis ikke dette er sikret vil malingen fordeles ujævnt, og alle mangler vil derefter fremstå endnu stærkere. Fjern lag med gammel maling og tapet med en spartel, rengør derefter overfladen godt. Fjern alle – selv de mindste – revner, buler og uregelmæssigheder, og efter fuldstændig tørring skal emnet gerne forsigtigt slibes med finkornet sandpapir.

Påfør en grunder

Inden maling skal væggene primes; efter denne behandling vil malingen ligge glattere og holde bedre. Ved at reducere absorptionen i materialet vil malingsforbruget desuden reduceres væsentligt.
Brug en bred, mellemhård børste til at påføre primeren på væggene. Sørg for, at der ikke er nogen ubehandlede områder tilbage. Tag dig tid og undgå at dryppe. Lad emnet tørre helt. Det tager normalt cirka 2 timer – det nøjagtige tidspunkt er angivet på etiketten.

Forbered maling

Rør malingen grundigt med en træpind i et par minutter. Du kan bruge en mixer, men brug den gerne på den laveste hastighed for at undgå bobler.
Fyld bakken omkring en tredjedel med maling; hvis du hælder mere, vil det være upraktisk at dyppe rullen. Luk dåsen straks for at forhindre malingen i at tørre ud.
Hvis du pakker bakken med et lag folie inden du hælder maling i den, er det nemt at fjerne og kassere det overskydende maling, du ikke skal bruge, efter du er færdig og selve bakken forbliver ren og ikke fyldt med indtørrede malingsrester.
Dyp ikke rullen helt. Rul den flere gange i bakken for at fordele materialet jævnt.

Start ved hjørnerne

For et bedre resultat og hurtigere arbejde, males alle hjørner og konturer af dit projekt først omhyggeligt og derefter hovedoverflader. En god idé er først at de først maler med en lille børste på steder der er 5–7 cm brede – eksempelvis langs loftslisterne, i hjørnerne, nær bundpladerne, samt omkring radiatorer, stikkontakter og kontakter. For at beskytte loftet, listerne eller andre emner bør du dække med maskeringstape og roligt male væggen med en pensel.

Påfør det første lag maling

Inden arbejdet påbegyndes, skal du lukke døre og vinduer for at fjerne træk og holde fugt ude – på denne måde tørres malingen langsommere og mere jævnt. Derudover kan du sprøjte vand med en sprayflaske og også forsegle vinduerne med folie for at beskytte dem mod direkte sollys.

Hvis malingen er tyk, kan det for det første lag fortyndes i overensstemmelse med instruktionerne på bøtten – normalt tilsættes 5-10 % rent vand.

Spred malingen jævnt, og pas på ikke at gøre laget for tykt. Gå gradvist fra det ene hjørne til det næste. Stop ikke, før du er færdig med at male væggen, og først derefter skal gå videre til den næste væg eller holde en pause.

Påfør andet lag

Du kan først begynde at male det næste lag, efter at det forrige har tørret, ellers skaber du ujævnheder og en ikke pæn overflade. (i den varme sæson tager det normalt cirka 2 timer før malingen er helt tør – se dog det nøjagtige tidspunkt i instruktionerne for den pågældende maling).

Det andet lag skal males på samme måde som det første, den eneste forskel er, at malingen ikke behøver at blive fortyndet.

Fjern malertape

Når alt er malet, er det vigtigt at fjerne båndet, der beskytter lister, lofter og lignende. Dette skal ske 15-20 minutter efter påføring af det andet lag. Hvis du tøver, tørrer malingen ud, og maskeringsbåndet river malingen af. Husk og at passe på ikke at flosse og beskadige overgangen til det malede område.
Herefter tager det cirka en dag at tørre helt – alt afhængigt af temperaturen i rummet og den anvendte malingstype.