Blog

Driller maven? Måske lider du af ”Leaky Gut”

“Leaky Gut” er den engelske betegnelse for en fordøjelsestilstand, der kan drive betændelse og autoimmunitet, og resultere i en utæt tarm. Direkte oversat refererer den engelske betegnelse til utætheder på tarmen. Men hvad er det og hvordan kan man helbrede det? Det er et spørgsmål flere forskere har valgt at undersøge.

 

Utætheder på tarmen er svært at diagnosticere klinisk, men videnskaben viser, at lidelsen sandsynligvis er forbundet til en lang række fysiske lidelser. Der er den åbenlyse forbindelse til fordøjelsesproblemer, men herudover findes også en række af mere overraskende forbindelser som for eksempel hudirritation, træthed og andre kroniske tilstande.

 

Lidelsen er efterhånden kendt i brede behandlerkredse, men medicinalindustrien anser det endnu ikke som en almindelig, anerkendt medicinsk tilstand, som vi bør rette vores opmærksomhed imod. Til trods for at flere mennesker døjer med det i sin hverdag. Positivt er dog, at man inden for forskning har fået øjnene op for, at dette er reelt problem, der ikke kun indebærer ubehag, men i høj grad også går ind og påvirker individets livskvalitet.

 

Hvad er “Leaky Gut”?

Utætheder på tarmen opstår, når toksiner og inflammatoriske næringsstoffer “lækker” gennem tarmvæggene og ind i dine blodbaner. I en sund tarm nedbrydes de usunde næringsstoffer, så de sunde næringsstoffer kan passere gennem væggene ind i blodbanerne, når du fordøjer mad. Men når tarmens struktur er ændret, tillader dette toksiner, bakterier og usunde næringsstoffer, som ufordøjede fødevarer, at komme ind i blodbanerne sammen med de sunde næringsstoffer.

 

Hvad forårsager “Leaky Gut” eller på dansk utæt tarmsyndrom?

Der findes ikke en dominerende medicinsk konsensus om årsagen til en utæt tarm, men undersøgelser viser, at kroniske tilstande som cøliaki og type 1-diabetes kan spille en rolle, når der er tale om forstyrrelser i samlingen af sunde tarmbakterier. Almindeligt kendte lægemidler som ibuprofen, panodiler og aspirin kan også påvirke tarmen. Audrey Christie, der er naturalistisk sygeplejerske, forklarer, at når tarmen er usund, kan der opstå savner eller huller på tarmen grundet slid.

 

Ifølge en undersøgelse fra 2020, foretaget på University of California San Diego School of Medicine, er “Leaky Gut” et syndrom, der primært viser sig hos ældre mennesker samt blandt mennesker, der lider af andre kroniske lidelser eller lever en livsstil med høj stress. Selv samme undersøgelse fandt beviser for, hvad der kan være årsagen til utætheder på tarmen; en molekylær mekanisme kaldet stress-polaritetssignalvejen/stress-polarity signaling pathway, hvis funktion er, at tarmen er intakt og fungerer korrekt. Når denne mekanisme udsættes for stress, kan der skabes en kronisk betændelsestilstand i fordøjelseskanalen, hvilket er en potentiel udløser for yderligere tarmskade og andre problemer.

 

Tarmen er en central del, når vi taler om kroppens og psykens ve og vel. Når en betændelsestilstand eller utæthed opstår i tarmen, er menneskets immunsystem i højt beredskab, hvilket kan medføre betændelsestilstande i andre dele af kroppen. Betændelsestilstande der kan vise sig i en række fysiske symptomer som fordøjelsesproblemer og hudirritation.

 

Netop her har flere af SanaNordic’s kunder oplevet en positiv forandring i og på deres kroppe efter introduktionen til deres økologiske cannabis juice kosttilskud.

 

Cannabis juice genopretter mavens balance ved at virke anti-inflammatorisk samt mindske betændelser. Juicen fås i frysetørret form, så flest mulige næringsstoffer er bibeholdt. Juice pulveret er tilgængeligt i løs pulver som kan blandes op med vand eller juice, samt i kapsler og dråber.

 

SanaNordic har 5 års erfaring med at hjælpe danskere få en bedre tarmfunktion ved hjælp af frysetørret cannabis juice kosttilskud.