Blog

Hvorfor er det vigtigt at søge hjælp ved efterfødselsreaktion?

Det kan være svært at vurdere om man har en efterfødselsreaktion. Definitionen af en efterfødselsreaktion er meget bred. Mange ved at store og svære følelser er helt naturlige og normale. Det gør det svært, at vide hvornår man skal reagere og søge professionel hjælp. Du kan læse mere om efterfødselsreaktioner her.

 

De fleste efterfødselsreaktioner går over af sig selv. Men en efterfødselsreaktion her en pris og der er risiko for, at det kan udvikle sig til en reel fødselsdepression. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sig selv, hvis man oplever at have det svært, mens man venter barnet og efter fødslen. En efterfødselsreaktion, kan i nogle tilfælde begynde allerede i graviditeten.

 

En efterfødselsreaktion kan i svære tilfælde påvirke en mor eller fars relation til sit barn resten af  deres liv. Det er nemlig svært at aflæse og imødekomme et barns behov for omsorg, hvis man selv kæmper og har det virkelig svært. Mange forældre mærker dette – at noget ikke stemmer i relationen til barnet – og får dårlig samvittighed. Det kan være en faktor der holder dem fast i deres efterfødselsreaktion. De får en tydelig fornemmelse af, at være utilstrækkelige i relationen til deres barn. Og sandheden er, at forældre med en efterfødselsreaktion har det virkelig svært og måske har brug for støtte til at komme bedre igennem deres efterfødselsreaktion. 

 

Der er altid en god grund til at man udvikler en efterfødselsreaktion. Det kan være ting i ens livshistorie som viser sig, når man selv bliver forældre. Det kan være helt konkrete svigt man husker. Men også tidlige svigt i ens liv, som ligger i ens kropslige bevidsthed og man derfor ikke kan sætte ord på. Noget man fx mærker som voldsom afmagt og frustration, når man ikke kan trøste og hjælpe sit barn. Det kan være fordi man selv harm manglet den trøst man havde behov for som lille barn. 

 

Der er meget som kan hjælpe på en efterfødselsreaktion. Dels det at have nogen af tale med, som virkelig forstår hvad man går igennem. Et menneske som selv kender til de følelser og frustrationer man oplever. Et menneske som kan hjælpe en med, at navigere i alt det der sker og samtidig har en dyb indsigt i hvad man rent praktisk står i. Fx hvis man har et barn der græder meget, sover dårligt eller mistrives. Det kan altså være en god ven eller en bekendt der selv har oplevet noget lignende. Og det kan være en terapeut med særlig erfaring i netop efterfødselsreaktioner. 

 

Det der betyder noget er at føles sig ”set” i sin efterfødselsreaktion. Og det kan et helt almindeligt menneske, der anerkender det man går igennem sagtens gøre. Hvis man er så ramt efter efterfødselsreaktionen, at det påvirker ens følelser og forhold til det lille barn, er det vigtigt at søge professionel hjælp hos en erfaren terapeut. Og det er vigtigt at være opmærksom på om man er ramt af en decideret fødselsdepression. Læs eventuelt mere om depression efter fødslen her.