Blog

Gynækologerne får mere og mere travlt

Selvom gynækologi må siges at være et meget specialiseret erhverv, så stiger efterspørgslen på gynækologer markant i disse år, og det kan i høj grad tilskrives det stigende antal af fertilitetsbehandlinger som vi oplever i Danmark, og i vesten i øvrigt.

Det kan virke indgribende at blive sendt en tur til gynækologen, og derfor er det rart at vide lidt om, hvad man kan forvente på forhånd.

Hvad er en gynækolog?

Den simple beskrivelse af en gynækolog er en praktiserende læge, som har speciale i kvinders reproduktive sundhed.

Dermed går det gynækologiske arbejde primært ud på at diagnosticere og behandle sygdomme, som har en direkte relation til kvinders reproduktive system – herunder altså også udfordringer med fertilitet.

Derudover yder en gynækolog også rådgivning om prævention og seksuel sundhed.

Uddannelsesvejen for en gynækolog er lang, og det sikrer, at vi i Danmark har nogle særdeles dygtige gynækologer.

Man er altså i trygge hænder hos gynækologen, men derfor kan det stadig være en grænseoverskridende oplevelse, at skulle lægge sig på briksen og blive undersøgt med alverdens instrumenter.

Hvad undersøger en gynækolog?

I de fleste tilfælde er en gynækologisk undersøgelse en screeningstest for mange forskellige sygdomme. Der kan blive screenet for kræft i æggestokkene, livmoderhalskræft og andre former for kræft. Det kan også blive screenet for seksuelt overførte infektioner og sygdomme, samt diabetes og graviditet. Gynækologen kan også tjekke for eventuelle abnormiteter i bryster, livmoder og æggestokke

 

Under disse undersøgelser, kan der være behov for at tage alverdens redskaber i brug, og det kan være rart at undersøge nogle af disse redskaber på forhånd; for selvom de kan se lidt voldsomme ud, er de ganske fredelige, og gynækologen er rutineret i at bruge dem.

En af de forhandlere, som leverer meget udstyr til gynækologer er Abbott, og du kan gå på opdagelse i deres webshop, for at blive klogere på det gængse udstyr.

 

Hvordan foregår en gynækologisk undersøgelse?

De redskaber som gynækologen anvender spænder fra det leje, eller briksen, som man lægger sig op på, til spekumlumet, som stort set anvendes i alle undersøgelser.

Det er bare noget af det gynækologiske udstyr, men der findes også en masse redskaber, som er specifikke for særlige undersøgelser.

 

Den gynækologiske undersøgelse begynder normalt med et interview med patienten og fortsætter derefter med at kontrollere bækkenområdet, brysterne og maven. Lægen kan også udføre bækkenundersøgelser og celleprøver.

En gynækologisk undersøgelse er undersøgelse af en kvindes ydre kønsorganer, skede og bækkenorganer. Gynækologen vil også tjekke for eventuelle abnormiteter i bryster, livmoder og æggestokke. Så alt efter i hvilken sammenhæng man er blevet henvist til gynækologen, kan et eller flere elementer indgå i undersøgelsen.

 

Der kan også være flere instanser af sundhedsvæsenet involveret i den samlede undersøgelse og udredning. F.eks. alment praktiserende læger, sygeplejesker, fertilitetslæger osv.