Blog

Stress kan trigge rosacea

De fleste der lider af rosacea har oplevet at bestemte faktorer kan trigge deres rosacea og gøre den værre.

Almindelige faktorer kan være varme drikke som kaffe, te, kakao der kan udløse en blussen i huden. Det er også almindelig kendt at store skift i temperaturer ved for eksempel at komme ude fra kulden og ind i et varmt hus eller fx varme eller kolde bade også kan sætte gang i den røde farve i kinderne. Stærk mad som chilli eller intensiv motion med høj puls og meget sved kan også ophidse huden. Disse er alle faktorer som er ret lette at gennemskue og genkende. En mere skjult trigger kan være stress.

 

Kortvarig stress er en almindelig tilstand vi alle sammen kommer ind og ud af på daglig basis og det er en sund kropslig mekanisme der faktisk virker antiinflammatorisk. Den langvarige stress derimod kan blive en meget giftig tilstand som påvirker kroppen og sindet negativt. Den primære problematiske faktor i langvarig og kronisk stress er kortisol. Kortisol er et stresshormon der udskilles af binyrerne. Kortisol påvirker søvnrytmen og gør at du ikke sover dybt nok og heller ikke længe nok til at din krop kan få renset ud og ryddet op. Det betyder at din krop bliver mere belastet af giftstoffer og oxidanter.

 

Kortisol er også en stærk belastning for din tarm

Din tarm er et langt rør af celler der er bundet sammen så de ligger tæt på hinanden og danner en form for net så kun meget små partikler af næringsstoffer fra tarmindholdet kan trænge igennem. Kortisol ødelægger bindingerne imellem cellerne i tarmvæggen og gør tarmvæggen løsere i nettet så større partikler kan trænge igennem og ind i blodet. Denne tilstand kaldes og utæt tarm eller leaky gut. Dette er en meget stærk belastning for kroppen og kan ophidse immunforsvaret til at starte en inflammatorisk tilstand og det kan forværre din rosacea.

Hvis du oplever at din rosacea er blevet værre og du ikke kan identificere årsagen som en af de almindelige triggere så er det en god ide at kigge lidt på dit liv og dit stressniveau. Sover du godt? Er du udhvilet og klar til dagen når du vågner? Er der et højt niveau af angst i dit liv for ikke at være god nok, måske ikke nå alt det du synes du skal kunne nå? Så kan det være en god ide at få set på dit livsstil og ændre på dine vaner. Du behøver ikke stå alene med det, der er hjælp at finde. På biblioteket er der bøger der kan hjælpe dig med at få bedre vaner og få struktureret de forandringer der skal til for at du kan få mere overskud i din hverdag. Du kan også opsøge en stresscoach og få mere direkte hjælp og sparing til at få ryddet op og ud i de usunde vaner. Det vigtigste er at du får gjort noget ved det -jo før jo bedre.

 

Lær og læs meget mere om rosacea på mayaviksjo.dk