Blog

Mentalt velvære: Naturen som helende kraft

green-colored lakes

Føler du dig nogle gange stresset, overvældet eller trænger du bare til at genoplade? Så kan svaret til mere velvære være lige udenfor din dør – i naturen. 

 

Har du tænkt over, hvordan du kan længes efter den fred, du ser, når en havkajak glider lydløst forbi, eller en mtb smidigt bevæger sig gennem skoven? At tilbringe tid udendørs har en utrolig indvirkning på vores mentale sundhed og velbefindende. 

 

Tag et skridt ud i det grønne og omfavn naturen

 

Find dit sted 

Natur er mange ting, mange forskellige scenarier, der hver især har noget at tilbyde. Så tag støvlerne på og udforsk steder i naturen i nærheden af dig. Det kan være en lokal park, en skovsti, en strandpromenade, en bjergsti, havet eller stranden.

 

Hvordan påvirkes du af naturen?

Havet er lunefuldt. Den ene dag kan det give dig ro, den næste dag er det vildt og kan forbinde dig til dine urkræfter. Skoven giver en dyb forbindelse til jorden og en følelse af fred. Åbne landskaber kan give en følelse af frihed og vidde, mens bjerge udfordrer og belønner med deres majestætiske udsigter. 

 

Besøg forskellige typer af natur, og brug lidt tid til at tænke over, hvordan naturens mange ansigter påvirker dig, og find den eller de typer af natur, som resonerer bedst med dig og dine behov. 

 

Vær også opmærksom på, hvordan vejr og årstider tilbyder helt forskellige oplevelser, som påvirker dig på forskellige måder. Du vil hurtigt blive opmærksom på, at det ikke kun er sol og sommer, som er godt for sjælen. Stille forårsregn kan være helt magisk og beroligende, mens en efterårsstorm kan give afløb for frustration og vildskab. Hold dig ikke tilbage, men søg det som giver dig mest.

 

Vær til stede 

Når du er ude i naturen, skal du forsøge at være fuldt til stede i øjeblikket. Fokuser på dine sanser – lyt til lydene omkring dig, mærk solens varme, vinden i dit hår eller havets duft, og tag dig tid til virkelig at observere din omgivelse.

 

Praktiser Mindfulness 

Brug din tid udendørs som en mulighed for at praktisere mindfulness. Lær at nyde øjeblikket uden at bekymre dig om fortiden eller fremtiden. For mange kan det være svært ikke at lade tankerne løbe, men prøv at tage en tur ud i havkajak eller tag en vandretur i en øde skov. Kombinationen af stille natur og let aktivitet er guf for at få hjerne til bare at være tilstede.

 

Det handler ikke kun om at deltage i aktiviteter; det handler også om at værdsætte den tid, du tilbringer i naturen. Brug denne tid til at reflektere, genoprette din energi og genoprette forbindelse til dig selv og den naturlige verden omkring dig. Tag ud at vandre, cykle eller ro havkajak og lad trackeren blive hjemme, lad det handle om at være til og ikke om hvor langt eller hvor hurtigt du tilbagelagde turen – her er handler det om vejen derhen ikke om målet.

 

Naturen som kreativ inspiration

Naturen er ikke kun et sted at besøge for at hente styrke og trøst. En vandretur i skoven eller en stille tur ud i havkajak er også en fantastisk måde at sætte gang i de kreative tanker. Når hjernen tages ud af sine vante rammer og får lov til at slippe tankemylderet, dukker nye gode ideer og løsninger ofte op.

 

Sov bedre

Du er sikkert ikke i tvivl om, at en god nattesøvn i den grad er kilde til velvære, og her kan naturen også hjælpe dig. En dag ude på vandet i kajak eller en dag i skoven giver en naturlig og sund træthed. Så få mere natur ind i dit liv, det starter den gode spiral med mere overskud, bedre søvn og flere kreative ideer.