Mennesker er forskellige, og de har vidt forskellige holdninger til kaffe. Hvor nogen ønsker deres kaffe så sort som tjære og så stærk, at vi dødelige ville ligge vågne flere dage i træk, så ønsker andre den mild, rund og gerne med mere mælk end kaffe. Undertegnede hører til den mere svagtdrikkende gruppe, der ville bestille kaffemilkshakes, hvis det var en ting.
Så når vi laver en artikel med overskriften ”Den bedste økologiske kaffe”, så er det naturligvis en smagssag. Er du til meget kraftig, stærk kaffe, så er det her nok ikke guiden for dig. Og ellers skal du bare give den lidt mere gas med blandingsforholdet for at opnå den ønskede effekt.
Pas på dig selv – drik økologisk
Da Danmark ikke er kendt for sine kaffeplantager, er det ikke lige så nemt at følge vores kaffe fra jord til bord, som det er med for eksempel vores kartofler eller vores svinekød. Derfor kan folk her være mindre tilbøjelige til at gå op i økologisk kaffe. Det er nok lidt ud fra sætningen ”Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af.”
Indtil videre er en enkelt kop konventionel kaffe da heller ikke direkte sundhedsfarlig, for så ville det slet ikke blive solgt. Men til gengæld sikrer du dig, hvis du er en habil kaffedrikker, at du ikke hælder spandevis af pesticidrester indenbords, hvis du holder dig til den økologiske kaffe.
God kaffe – god samvittighed
En anden grund til at drikke økologisk kaffe er, at du kan gøre det med god samvittighed. Når der ikke bruges sprøjtemidler og lignende, så lider naturen omkring kaffeplantagerne nemlig ikke overlast. Og her taler vi ikke bare om et par træer, der visner i nærheden. Nej, det kan også påvirke hele dyrelivet i området, hvis der bliver brugt giftige sprøjtemidler.
Vil du nyde din kaffe med endnu mere ro i sindet og bedre samvittighed, så kan du også begynde at gå op i, om den har Fairtrade-mærket. Har den det, betyder det, at kaffebønderne bliver behandlet ordentlig og at opkøberne ikke er med til at udhule markedet ved at presse priserne i bund. Klimaforandringerne belaster desuden kaffebøndernes liv og arbejde meget, og dette har Fairtrade-mærkningen også fokus på. Der bliver nemlig ledt efter løsninger på de udfordringer klimaet skaber, og disse bliver lært videre til kaffebønderne. På den måde kan de sikre sig selv og deres børn en fremtid i kaffeindustrien.