Blog

Tag en pause fra sociale medier

Du kender det sikkert. Din telefon er fyldt med notifikationer fra apps du sjældent bruger, og du rækker konstant ud efter den så snart du bare har to sekunder med kedsomhed. Herunder har vi samlet nogle af de fordele der findes ved en pause fra sociale medier og skærmtid, samt nogle problematikker for meget tid på sociale medier kan føre til.

Tålmodighed

For 15 år siden var film, lange blogindlæg og velskrevne artikler det helt store. Fordybelser i emner var stadig på mode, og vi kunne let nyde en dag for os selv. Men med YouTube Shorts, Instagram Reels, TikTok og meget andet “short form entertainment” har gjort os vant til kortere og kortere skud af dopamin. Apps får dig til at swipe videre til næste korte video, og mange af os sidder fast i trancen i flere timer. Sjældent laver vi noget i vores hverdag uden en eller anden form for stimulans. En Netflix serie i baggrunden, mens vi laver mad. Er der to minutter til bussen kommer, rækker vi hurtigt ud efter vores telefon, så vi ikke skal vente uden stimulans i to minutter. Er der et sekunds stilhed til en fest, har de fleste af os en tendens til at række ud efter vores telefon, selvom vi sidder omringet af mennesker vi kan snakke med. Den nemme beslutning om et hurtigt skud dopamin vinder altid.

Vaner ender aldrig med at holde

Du har sikkert forsøgt at starte med at læse en bog, siden du altid har overvejet at læse mere. Men medmindre du stille og roligt starter en vane med læsning, går der ikke længe før bogen samler støv på hylden. Vi baserer altid vores vaner på motivation. Nogle gange bliver man ramt af et skud motivation til at løbe en tur, læse, lave madplan eller hvad end det er man nu går og tænker på at gøre. Men dagen hvor motivationen ikke er der, falder vanen til jorden.

Systemer der holder

Hvis du vil holde en pause fra sociale medier, så er det vigtigt at starte småt. Start med at lægge telefonen væk når du vælger at gå i seng. Sæt alarmen tidligere på aftenen, så du kan lægge den fra dig så snart du beslutter dig for at børste tænder og hoppe i seng. Det er en let måde at begynde på at tage distance fra din telefon, så du vænner dig til ikke at række ud efter den hele tiden. Så snart du har gjort det en måneds tid, så kan du begynde at lede efter nye tidspunkter hvor du kan holde en pause fra din telefon. De kan være mens du laver mad, under frokostpausen på arbejdet, eller indtil klokken er 10 om morgenen. Der er mange variationer på hvordan man kan holde pause fra sociale medier, og derfor er det vigtigt at finde den metode der passer til din hverdag. Måske har nogle morgenrutiner der passer perfekt til dem, men er helt umulige at opretholde for dig, da din hverdag ser helt anderledes ud.

Et lille eksperiment

Har du altid overvejet at se hvor længe du kan være foruden din telefon? Har du en weekend for dig selv, så skift din telefon ud med et andet objekt, der ikke er så spænende. Gerne et objekt der passer ned i lommen, så du stadig har følelsen af at have telefonen på dig. For hver gang du rækker ud efter din telefon, og bliver skuffet over at den er en lille tuppervare boks eller en vinoplukker, så vænner du dig af med forbindelsen mellem telefon og dopamin. Endnu bedre er det at kigge på de forskellige notifikationer du har fået over weekenden, og indse at der ikke er mange af dem der har været særlig vigtige. Tilbud fra Zalando, en julehilsen fra banken, et par Instagram opslag fra dine veninder, alt sammen noget der kan vente.
Et alternativ er at sætte telefonen i flytilstand, så du ikke får nogle notifikationer, men stadig kan bruge den som alarm og andre eventuelle redskaber.

Et ægte retreat

Har du brug for bogstaveligt talt at slippe væk fra det hele, så er en retreat i en skov, et spaophold eller andre ophold en mulighed for at komme helt væk fra hverdagen. Har du svært ved at finde plads i budgettet til et sådan ophold, så kan et kviklån eller minilån give dig de midler du har brug for, så du kan holde dit sociale helbred ved lige, og komme af med dine dårlige telefonvaner.