Blog

Plads til flere kvinder i skurvognen

Hverken kvinder eller mænd behøver i dag at tage bad i en skurvogn til åbent skue for kollegaerne, og kvinder behøver heller ikke at belaste arbejdsgiveren med udgiften til en særskilt skurvogn kun til kvinder.

Det er godt nok ikke mange år siden at mureren Mette Schak Dahlmann, i samarbejde med en producent af skurvogne, fik lavet en unisex skurvogn med en dør til baderummet som kan låses mens man er i bad.

Som Mette Schak Dahlmann dengang udtalte, ”Jeg vil ikke have min egen skurvogn, og jeg vil ikke have særbehandling. Men jeg vil have lige muligheder for at være der som alle andre”.

Unisex skurvogn giver plads til alle

Hos blandt andet Karlsvognen i Gadstrup kan man sagtens bestille en mandskabsvogn med en dør til badet, ligesom til et almindeligt toilet, som kan lukkes og låses uden at man behøver at lukke hele skurvognen af.

Det betyder at både kvinder og mænd på byggepladsen kan bruge samme skurvogn og at arbejdsgiveren sparer udgiften til en ekstra mandskabsvogn.

Mandskabsvogne fås i mange størrelser og varianter

Kendetegnet for en mandskabsvogn er at den er et opholdsrum på hjul der indeholder spiserum, toilet, bad og omklædningsskabe med let tilslutning til vand og kloak. En mandskabsvogn anvendes derfor tit på mange byggepladser hvor medarbejderne skal have let adgang til at kunne skifte tøj, tage bad, forrette sin nødtørft og indtage sin mad.

Problemet med mandskabsvogne er at de tidligere har været indrettet med blot et forhæng til brusekabinen. Så der var ikke meget plads til privatliv i forbindelse med omklædning og bad, hvilket ikke er optimalt da der kommer flere og flere kvindelige håndværkere. Det var derfor også på tide, at der blev taget hånd om problemet, og vi kan helt klart takke Mette Schak Dahlmann for at tage initiativet til at få italesat problemet.

Møde med 2 ministre og repræsentanter fra 3F, LO og Dansk Byggeri

Mette Schak Dahlmann nøjes dog ikke med at tage fat i udviklerne af skurvogne for at ændret på forholdene for kvinder på danske arbejdspladser. Hun mødtes også med daværende ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, næstformand for LO, Nanna Højlund, forbundssekretær i 3F, Søren Heisel og direktør for arbejdsgiversekretariatet i Dansk Byggeri, Peter Stenholm for at forklare problematikken set fra en kvindelig håndværkers synsvinkel.

”Normalt gør jeg det, at jeg venter med at gå i bad, til mine kollager er kørt, og så låser jeg skurvognen indefra,” fortalte Mette Schak Dahlmann. ”Men der er mange, der har nøgle til skurvognen, så det ender ofte med, at den bliver låst op, mens jeg er i bad eller er ved at tørre mig.”.

Der er sket meget med skurvogne i de senere år

Ud over problematikken med mulighed for at kunne tage bad uden at blive overbegloet af kollegaer er blevet løst, så er der sket meget med mandskabsvogne og andre skurvogne de senere år.

En skurvogn kan faktisk være ret lækkert indrettet med alt fra spiserum, opholdsrum, soverum til køkken, bad og toilet. Du har hos Karlsvognen.com mulighed for at kunne indrette en skurvogn præcist som du ønsker det.